KTM Klub fórum

Magyarországi KTM-esek és KTM szimpatizánsok virtuális talákozóhelye...
Pontos idő: 2025 máj. 15, 11:39

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 11 hozzászólás ] 
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: FÉKOLAJ
HozzászólásElküldve: 2008 szept. 11, 7:22 
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Segítséget szeretnék kérni fékolaj témában:
525 EXC-n supermoto kerekeket használok, 320-as BRAKING tárcsával de az eredeti féket adapterrel.
Szóval kezdetben egész jól működött a cucc, de kb 100km után fel-levegősödött a fékem.
A kérdésem az lenne, hogy használhatok-e IPONE 300-at (DOT 7) ? anélkül, hogy tönkretenné a gyári féknyerget munkahengert stb....
Ja kérlek kíméljetek a vegyek radiális rendszert, 4 dugattyús rendszert stb. válaszokkal. mivel közben építkezek és örülök, ha végére a vastól nem kell megválnom.
KÖSZI!

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2008 nov. 09, 23:58 
Klubtag
Klubtag

Szia Feki!

A probléma több komponensű lehet, legvalószínűbb, hogy a fékfolyadék körül van a gond.

Gyárilag a DOT 5.1-es fékfolyadék az előírás, de pl a DOT 5 folyadékot, ami szilikon bázisú, határozottan tiltják.

A DOT szabvány szerint következő értékkel bírnak a fékfolyadékok:

DOT 3 .: Forráspont: 205 °C Nedves forráspont: 140 °C Viszkozitás -40 °C-nál: 1500 mm2/s Viszkozitás 100°C-nál: 1,5mm2/s
DOT 4 .: Forráspont: 230 °C Nedves forráspont: 155 °C Viszkozitás -40 °C-nál: 1800 mm2/s Viszkozitás 100°C-nál: 1,5mm2/s
DOT 5.1: Forráspont: 260 °C Nedves forráspont: 180 °C Viszkozitás -40 °C-nál: 900 mm2/s Viszkozitás 100°C-nál: 1,5mm2/s

A DOT 5 szilikonbázisú fékfolyadék, amit többek közt a bíbor színéről lehet felismerni.
Tudni kell róla, hogy nem tudja a környezetéből megkötni a párát, ezért már 100°C-on hajlamos felgázosodni, mindemellett összenyomhatóbb mint a többi, ezért egy gyártó sem engedélyezi a használatát.

Az általad választott fékfolyadék nagyjából ugyanaz, mint az átlagos 5.1-es fékfolyadék (persze kisebb eltérések azért vannak), leginkább abban tér el, hogy mint a nevéből is kitűnik, 300 °C a forráspontja.

Tehát elvileg minden további nélkül használható, de azért mielőtt hegyi szerpentinezésbe kezdesz, előtte terheld meg úgy Isten igazából egy biztonságosabb helyen, hogy érezd a különbséget.

A másik lehetőség, hogy a féktárcsád "túl egyenes" és ha gyengén is, de folyamatosan fog a féked, és ez forralja meg a fékfolyadékot.
A féktárcsának szükséges, hogy pici "ütése" legyen, hogy fékezés után "szétüsse" a fékbetéteket.
Ezt felemelt első kerékkel tudod ellenőrizni úgy, hogy megforgatod a kereket, ráfékezel, majd újra forgasd meg a kereket.
ha picit folyamatosan fog a fék akkor további vizsgálatot érdemel, és műszerrel is célszerű megmérni a tárcsa ütését.
Ha nincs ütése a tárcsának, hosszú távon az is megforralhatja a fékfolyadékot, amitől felgázosodhat.

Remélem segítettem.

Üdv,

pancel

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2008 nov. 10, 0:53 
Klubtag
Klubtag

pancel írta:
A másik lehetőség, hogy a féktárcsád "túl egyenes" és ha gyengén is, de folyamatosan fog a féked, és ez forralja meg a fékfolyadékot.
A féktárcsának szükséges, hogy pici "ütése" legyen, hogy fékezés után "szétüsse" a fékbetéteket.
Ezt felemelt első kerékkel tudod ellenőrizni úgy, hogy megforgatod a kereket, ráfékezel, majd újra forgasd meg a kereket.
ha picit folyamatosan fog a fék akkor további vizsgálatot érdemel, és műszerrel is célszerű megmérni a tárcsa ütését.
Ha nincs ütése a tárcsának, hosszú távon az is megforralhatja a fékfolyadékot, amitől felgázosodhat.

Remélem segítettem.

Üdv,

pancel

Hali!

Tényleg tök jókat írsz Pancel, de ilyen butaságot azért ne terjesszünk, hogy a féktárcsának ütnie kell! Mennyire kellene ütnie? 0,1mm-t? Vagy többet? Kevesebbet? Azért alap műszaki érzékkel belátható, hogy ez nem így működik.
A féknyeregben lévő dugattyúkat egy gumikarmantyú tömíti, tartja a helyén és téríti vissza egy fékezés után a megfelelő mértékben. Mivel gumiból van, ezért rugalmas alakváltozást szenved el fékezéskor és igyekszik visszanyerni eredeti alakját, így amikor megszűnik a fékerő, visszahúzza a dugattyút egy kicsit, ezzel tehermentesíti a tárcsát. Ennyi.
Levett féknyereggel működtetve a féket tökéletesen látszik a dolog.
Még egy apróság. A fentiek miatt szokták (általában versenyzők) csinálni azt, hogy bizonyos időnként megjáratják a féknyergekben a dugókat, ezzel egy kicsit felpuhítják a karmantyúkat és a fék sokkal érzékenyebb, adagolhatóbb lesz. Próbáljátok ki, tökéletesen érezhető a különbség ha egy kicsit már fel vannak keményedve a karmantyúk!

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2008 nov. 10, 2:39 
Klubtag
Klubtag

Szia Petya!

Higgy nekem, tényleg ütnie kell picit a tárcsának.
Sajnos csak egy lengyel képet találtam róla, de belinkelem:

Kép

Itt nem milliméterekről, illetve tizedmilliméterekről, mindössze 15 századmilliméterről van szó (d1-d2 különbségének értéke), amely hőterhelés hatására megnövekszik, egészséges körülmények között ha jól tudom, a tárcsa vastagságnak azt hiszem 0.5%-át adhatja ki (ami egy 5 mm vastag tárcsánál 0,25mm).
Ez felett berázhat a fék, ami a fékkar pulzálásához, rosszabb esetben a tárcsa töréséhez vezethet.

Erre az ütésre mindenképp szükség van, mivel egyrészt a hőtágulás során (amely nem ritkán eléri a 6-700 °C-t) megnövekvő felület így irányíthatóan növekszik (teljesen sík tárcsánál nem kiszámítható, milyen irányba fog hatni a növekedés, másrészt a hőtágulásból fakadó felületi feszültséget így el lehet vezetni).

A felületi feszültség irányított elvezetésére azért van szükség, mert vegyünk egy városi közlekedésben résztvevő autót, amelynél ha percenként számolunk egy fékezést, akkor egy óra alatt hatvanszor éri hőterhelés a tárcsát.
Ezt ha évi száz nappal, öt éves élettartammal számolom, akkor 60x100x5=30.000 hőterhelés, amit egy magas széntartalmú kovácsoltvas alkatrész nehezen visel.

Ha esztergályos, esetleg valami rokon vasas szakmád van, akkor tudod Te is, hogy amikor felszabályzás során befogják a tárcsát az esztergába a szakik, először beállítják, hogy a gépben síkban fusson, majd a tokmány lehúzása előtt egy picit odakoppintanak a tárcsának, hogy a tökéletes síkból egy hangyányit kitérítsék, majd leszúráskor mielőtt a érintkező felület teljesen körbeérnek, elveszik a kést a tárcsától (ideális esetben a BOmax és a d1 közötti különbség adja ki a leszabályzás mértékét, de ritkán állnak neki szórakozni a manométer felszerelésével, beállításával).
Ha teljesen síkba szabályozzák a tárcsát, és nem tökéletes a fékkarmantyú gumigyűrűje (esetleg a porvédő gumi kiszakadt és tele van szutyokkal a fék), akkor nincs semmi, ami biztosítsa a fékbetétek eltávolítását a tárcsától.
Ezért kell picit ütnie.

Bármi nagyképűség nélkül mondhatom, hogy háromszor volt szerencsém megtanulni mindezt egy gépszerelő, egy gépjárműtechnikusi, illetve egy harcjármű-technikusi képzés során, ráadásul még a szakmunkás vizsgám is pont ez volt (nem éreztem szerencsésnek magam, amikor ezt a tételt húztam).

Ha kíváncsi vagy a pontos számításokra, előbogarászhatom valahonnan, érdekesen el lehet szórakozni vele.

Ha érdekel még több részlet a tárcsafékekről, és azok hibáiról, a 2008/4. AUTO MAGAZIN számában olvashatsz róla.

Üdv,

pancel

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2008 nov. 10, 11:01 
Klubtag
Klubtag

pancel írta:
Szia Petya!

Higgy nekem, tényleg ütnie kell picit a tárcsának.
Sajnos csak egy lengyel képet találtam róla, de belinkelem:

pancel

Hali!

Nekem nem ez a szakmám, úgyhogy természetesen elfogadom amit mondasz. De az én alap műszaki érzékem még mindig azt súgja, hogy nem ez biztosítja a fék "feloldódását". Amit írtál a hőterhelés, feszültség, stb. okok már jóval elfogadhatóak nekem.
Ha az én esztergályosom odabaxna egyet csak úgy "érzésből" a tárcsának és úgy szabályozná fel, hát nem biztos hogy jó szemmel nézném.

Nézzünk egy példát, megint csak józan paraszti ésszel:
Áll a motor. Hülyegyerek odamegy és azzal játszik, hogy húzogatja a féket (ugye nem ritka, bár a kuplung és a gáz kedveltebb szórakozás! :D ). Faxán meghúzza bicóból 8-10-szer. Nos mivel a tárcsa nem forog, nincs ami visszatérítse a fékbetéteket. Ez esetben hogyan tudnék elindulni a motorral?

Hozzáteszem, nekem tényleg közöm sincs a szakmához, életemben nem tanultam, csak úgy felszedegettem ami közelembe került. Úgyhogy ezúton is bocsesz, hogy megkérdőjelezem az általad leírtakat, csak nekem még mindig nem tiszta...
De várom a szakmai érveket, tanuljunk!

üdv,
Petya

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2008 nov. 10, 11:45 
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Köszönöm a kimerítő válaszokat!
A tárcsám szinte vadi új, viszont jóval vastagabb a gyári 260-as tárcsánál. Így az SM szett felszerelésekor a 320-as tárcsához egy kissé bekoptatott betétet tudok csak betenni a nyeregbe. Így is szinte teljesen visszatolt dugattyúval férnek el.
Így mindkettőtöknek igaza lehet. A tárcsához folyamatosan hozzáérő betét felforralja az olajat és valószínű, hogy a gumikarmantyú sem húzza vissza a betéteket rendesen.

Viszont a tárcsa "hullámosítását" nem nagyon merem bevállalni :-(

Gondolom a végső megoldás egy új (esetleg 4 dugattyús) féknyereg beszerzése lesz. Így az átszereléskor komplett féket is cserélhetek.

Ezek beszerzése jelenleg meghaladja a rendelkezésre álló forrásaimat :-(

Tehát elsőre marad a fékolaj illetve a gumikarmantyú cseréje... ha nem segít idén már nem supermotózok...
Úgyis egyre sz@rabb az idő :-)

Még egyszer köszi a segítséget!!!

<<<FEKI>>>

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája: Re: FÉKOLAJ
HozzászólásElküldve: 2008 nov. 10, 23:05 
Törzstag
Törzstag

nekem is volt sok minden fekolajjal gond

ami uzemel
Motul RBF 600, semmi mas nem volt jo, elfáradt...

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2008 nov. 11, 12:00 
Klubtag
Klubtag

Petya írta:
Ha az én esztergályosom odabaxna egyet csak úgy "érzésből" a tárcsának és úgy szabályozná fel, hát nem biztos hogy jó szemmel nézném....
...Hülyegyerek húzogatja a féket, hogyan tudnék elindulni a motorral?

De várom a szakmai érveket, tanuljunk!

üdv,
Petya

Na halihó!

Nem kioktatásnak szántam ám a lenti mondókámat! :wink:
A kérdésedre a válasz egyszerűbb, mint gondolnád:

Először is szájba vágod a hülye gyereket, és mondod neki, hogy húzogassa a sajátját, másodszor meg mint minden rendes KTM-es, egykeréken indulsz el. :roll:

Egyébként meg a gumigyűrű pontosan azért van, hogy szorosan tartsa a dugattyút, és nehezen, meghatározott erőnél engedje csak vissza a azt.

Mitől megy az mégis vissza?

Mint tudjuk, a folyadék összenyomhatatlan, de ugyanakkor széthúzhatatlan is.
A főfékhengerben van egy rugó, ami ha felengeded a féket, visszatolja a dugattyút alapállásba.
A visszafelé mozgó dugattyú magával "húzza" a fékfolyadékot, a fékfolyadék pedig magával "húzza" a féknyereg dugattyúját.

Miért kell visszafogni a szorító gumigyűrűvel a dugattyút?

Ha kopik a tárcsa, kopik a betét, a dugattyúnak követnie kell, mert ha csak egy meghatározott úton mozog a dugattyú, akkor a kopás előrehaladtával elfogy a fékünk.
A gumigyűrű szerepe ilyenkor (több más funkció mellett) az, hogy a dugattyú inkább a tartály felől szívjon fékfolyadékot, minthogy a dugattyút túlzott mértékben visszahúzza.

Ha ez a gumigyűrű kopott, akkor mélyebben van a fékezési pont (több utat kell a dugattyúnak megtennie, mivel nem volt ami visszafogja), vagy rá kell pumpálni a fékre, hogy egyáltalán foghasson.

...az esztergályos nem nagykalapáccsal szalad ám neki a fékednek, mert mikor rá kell koppintania, még nincs lehúzva a tokmányban a tárcsa, egy ujjal elmozdítható. :wink:

Üdv,

pancel

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2008 nov. 11, 12:38 
Klubtag
Klubtag

Idézet:
Ezek beszerzése jelenleg meghaladja a rendelkezésre álló forrásaimat :-(

Ne tojj be Feki, nem kell szerintem semmilyen féket meg karmantyút venni, csak lassan, nyugodtan átgondolni, mit lehet kihozni a keretből.

Először is csak cserélj fékfolyadékot, mert mint lejjebb, a szózuhatagom elején írtam, valószínű ott lesz a gond.
Emru már mondott is egy okosat, próbálj ki valami verseny fékfolyadékot.
Próbáld ki az IPON 300-at, vagy Emru által említett Motult, Itt válogathatsz a Racing Brake Fluid (RBF) 600-as, vagy 660-as közül.

Ezek annyiban térnek el a szabvány DOT 5.1-estől, hogy a forráspontja 312 °C, a nedves forráspontja pedig 216 °C, illetve még másabb a viszkozitása melegen (kicsit hígabb).
Ezzel elvileg már bírnia kell.

Mivel mindhárom lehetőség verseny fékfolyadékot takar, így a nagyobb teljesítmény a sűrűbb csereperiódussal párosul (évente le kell cserélni).

Szerintem elsőnek ezt próbáld ki, majd írd meg, mi lett az eredmény.

Üdv,

pancel

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2008 nov. 11, 13:14 
Regisztrált tag
Regisztrált tag

Nem tojok be :-)

Tegnap levittem Ócsára és befizettem a regadót :-(
(180e + egyebek)

Rendszámosítom. Hétvégére elméletileg már legális motor lesz belőle.

Vettem IPON 300-at, vasárnap lecserélem. Kipróbálni ugyan lehet, hogy nem fogom mivel ahhoz át kéne szerelni sm-re. Viszont most már nagyon vágyok egy kis terepezésre. Hétvégén ez a hivatalos program :-)

Jövő héten valamelyik este átszerelek.

Köszi a segítséget! Mindenképp beszámolok!

<<<FEKI>>>

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2008 nov. 11, 13:27 
Klubtag
Klubtag

FEKI írta:
Nem tojok be :-)

Tegnap levittem Ócsára és befizettem a regadót :-(
(180e + egyebek)

Rendszámosítom. Hétvégére elméletileg már legális motor lesz belőle.

Vettem IPON 300-at, vasárnap lecserélem. Kipróbálni ugyan lehet, hogy nem fogom mivel ahhoz át kéne szerelni sm-re. Viszont most már nagyon vágyok egy kis terepezésre. Hétvégén ez a hivatalos program :-)

Jövő héten valamelyik este átszerelek.

Köszi a segítséget! Mindenképp beszámolok!

<<<FEKI>>>

Na látod, filléres próblémákon kár idgeskedni. :twisted:

Örülök, hogy összeáll a vasad!

Üdv,

pancel

Vissza a tetejére

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 11 hozzászólás ] 

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]