zoliKTM írta:
Nem jellemző az LC4-ekre, hogy a motorolajtól váltógondok legyenek, persze extrém esetekben minden elképzelhető. Ha jól gondolom a kép alapján akkor egy 2000-2001-es modellről van szó, amiben a kora alapján lehet kilóméter. Egy rendeltetésszerű használat melleti váltókopás is okozhatja a gondot, ez szerintem teljesen elfogadható és nem is nagy probléma. Ha úgy döntesz, hogy megcsináltatod, valószínűleg tudok segíteni alkatrészben és a szerelést is el tudom vállalni.
Koriori régebbi hsz-e:
''Nos az olajmennyiséget ellenőrizd le! Se több, de kevesebb ne legyen benne. És ami a lényeg a gyári ajánlású olajat tedd bele!!
Példa: Most cseréltem olajat a gépben, gondoltam miután szárazkarteres, nagy baj nem lehet ha többet töltök bele mint elő van írva. Megfejeltem 4dl plusz olajjal. Meg megcsúszott a kupplung, és a sebességek hol nem lettek meg, hol kidobálta, hol meg ott is üreset találtam ahol nem szokott lenni. Aztán leszippantottam azt a 4 dl olajat, és megszűnt minde hiba jelenség. A mai napig nem értem hogyan lehetett, hiszen a fölösleges olaj elvileg fent van a kiegyenlítő tartályban, a motorban csak annyi amennyit a szivattyú keringet. De mégis valahogy másképp működik a dolog. ''
igen 2000es évjáratu a gépem, 28E van benne...tuti
barátomé volt, minden évben szervizzel kezdte, persze ez nem jelent semmit. csak akkor nem veszi be a sebességet ha rendesen kiforgatom. mindenképp szeretném megcsináltatni, igy nem lehet rendesen motorozni vele. tudom nehéz megitélni, de mennyire lesz ez zsebbenyulos?
Na halihó Mindenki!
Zoli!
Természetesen előfordulhat, hogy megkoptak a léptetővillák (közel 30000 km után meglehet), de jellemzőbb, hogy még a motorblokk teljes futásidejét is túlélik (Pl. ott van Xerx gépe, úgy tudom, neki nem volt ilyen problémája, pedig 60-70000 km körül jár, és feketeblokkos gépe van).
Ha léptetővilla cserés a műszer, akkor nagyjából két kiadós, fekvehányós diszkós este kihagyásával megspórolhatod a javítás árát.
Az LC4 olajcsere periódusa a kézikönyvben úgy van írva, hogy első olajcsere 1000 km-nél, a második 5000-nél, majd minden további 5000 km után, vagy évente egyszer.
Ezt eddig akárhonnan hallottam, tényleg nagyon szigorúan be kell tartani, különben erőteljesen a blokk élettartamának rovására megy a dolog.
A KTM jelenleg Motorex 10W60-as olajat ír elő motorjaihoz.
Ha érdekel mi ez a szám, majd néhány szóban leírom.
Nos tudni kell az olajról, hogy két fémfelület közt egy úgynevezett filmréteget hoz létre, így nem a vas a vason fog surlódni.
A motorolaj azonban idővel elöregszik (ennek több oka van), és ennek a filmrétegnek is csökken a vastagsága, és értelemszerűen minél vékonyabb a film, úgy egyre nagyobb ellenállással csúszik el vas a vason.
Ezért van, hogy ha olajat cserélsz, még akkor is jóval finomabbnak érzed a motor működését, járását, fokozatok kapcsolhatóságát, ha nem értesz a műszaki részhez.
Vagyis ha nehezebb a kapcsolhatóság, megeshet, hogy az olaj már nem ken eléggé, nem tudja maradéktalanul ellátni a feladatát.
Az LC4-nél van kiskörös és nagykörös olajzás, ez a következőt jelenti:
A Kiskörös olajzású blokknál csak a blokkban van olaj, a nagykörösnél a váz elülső részében is, a villanyaktól a henger aljáig tartó részben, ezt úgy különböztetheted meg, hogy a blokk előtt a nagykörösnél egy nagyjából tenyérnyi műanyag lap védi a vázba tekert olajszűrőt.
Kiskörösnél egyszerű az olajcsere:
Olaj le, Szűrő ki, leeresztő csavar vissza, új szűrő be, olaj be, indítás, pici utántöltés, szivárgás ellenőrzése.
Nagykörösnél bonyolultabb kicsit:
Blokkból olaj ki, vázból olaj ki, váz,- és blokk szűrők cseréje, leeresztőcsavarok vissza, szűrő vissza, blokk feltölt (most lehet, hogy a mennyiségekkel hülyeséget írok, de így emlékszem) 1,4 liter olajjal, a maradék 6 deci meg a vázba.
Motor beindít, és folyamatos olajszint ellenőrzés mellett (ha szükség van rá, akkor utána kell tölteni) a jobb felső vázcsavarnál (olajbeöntő) nézni kell, hogy mikor jelenik meg a kifolyó olaj.
Ekkor vissza kell tekerni a vázba a csavart (figyelni kell, hogy a réz alátét meglegyen), blokknál a két nívószint közé utántölteni az olajat ha szükséges, és ellenőrizni, megszüntetni a szivárgásokat.
Arra viszont figyelni kell, hogy a blokk alján lévő leeresztő csavaron van egy szűrő vagy mi a tosz, és a csavart óvatosan szabad kiemelni a furatból, nehogy ez a szűrő megsérüljön.
Mindenképp javaslom, hogy legalább egyszer nézd meg egy tapasztaltabb KTM szaki hogyan csinálja, mielőtt egyedül belevágsz!
Üdv,
pancel