Szia Petya!
Higgy nekem, tényleg ütnie kell picit a tárcsának.
Sajnos csak egy lengyel képet találtam róla, de belinkelem:
Itt nem milliméterekről, illetve tizedmilliméterekről, mindössze 15 századmilliméterről van szó (d1-d2 különbségének értéke), amely hőterhelés hatására megnövekszik, egészséges körülmények között ha jól tudom, a tárcsa vastagságnak azt hiszem 0.5%-át adhatja ki (ami egy 5 mm vastag tárcsánál 0,25mm).
Ez felett berázhat a fék, ami a fékkar pulzálásához, rosszabb esetben a tárcsa töréséhez vezethet.
Erre az ütésre mindenképp szükség van, mivel egyrészt a hőtágulás során (amely nem ritkán eléri a 6-700 °C-t) megnövekvő felület így irányíthatóan növekszik (teljesen sík tárcsánál nem kiszámítható, milyen irányba fog hatni a növekedés, másrészt a hőtágulásból fakadó felületi feszültséget így el lehet vezetni).
A felületi feszültség irányított elvezetésére azért van szükség, mert vegyünk egy városi közlekedésben résztvevő autót, amelynél ha percenként számolunk egy fékezést, akkor egy óra alatt hatvanszor éri hőterhelés a tárcsát.
Ezt ha évi száz nappal, öt éves élettartammal számolom, akkor 60x100x5=30.000 hőterhelés, amit egy magas széntartalmú kovácsoltvas alkatrész nehezen visel.
Ha esztergályos, esetleg valami rokon vasas szakmád van, akkor tudod Te is, hogy amikor felszabályzás során befogják a tárcsát az esztergába a szakik, először beállítják, hogy a gépben síkban fusson, majd a tokmány lehúzása előtt egy picit odakoppintanak a tárcsának, hogy a tökéletes síkból egy hangyányit kitérítsék, majd leszúráskor mielőtt a érintkező felület teljesen körbeérnek, elveszik a kést a tárcsától (ideális esetben a BOmax és a d1 közötti különbség adja ki a leszabályzás mértékét, de ritkán állnak neki szórakozni a manométer felszerelésével, beállításával).
Ha teljesen síkba szabályozzák a tárcsát, és nem tökéletes a fékkarmantyú gumigyűrűje (esetleg a porvédő gumi kiszakadt és tele van szutyokkal a fék), akkor nincs semmi, ami biztosítsa a fékbetétek eltávolítását a tárcsától.
Ezért kell picit ütnie.
Bármi nagyképűség nélkül mondhatom, hogy háromszor volt szerencsém megtanulni mindezt egy gépszerelő, egy gépjárműtechnikusi, illetve egy harcjármű-technikusi képzés során, ráadásul még a szakmunkás vizsgám is pont ez volt (nem éreztem szerencsésnek magam, amikor ezt a tételt húztam).
Ha kíváncsi vagy a pontos számításokra, előbogarászhatom valahonnan, érdekesen el lehet szórakozni vele.
Ha érdekel még több részlet a tárcsafékekről, és azok hibáiról, a 2008/4. AUTO MAGAZIN számában olvashatsz róla.
Üdv,
pancel