Új téma.
1. Motorban a gyári akksi betegeskedik, 2-3 hét állás után már nem indít. Csepptöltőn 1 nap után már indít, pár 10km mozgolódás után megint jó napokig a vas. Decemberben új akksi megvesz, májusban beépít. Beépítés után a vas pöcc-röff.
2. Pünkösdi erdélyi túrán semmi gondom.
3. Júniusban a szokásos csapattal lemegyek Alsóörsre, páran beállunk a felvonulásba is poénból. Jól nézett ki a csuromsár vas a kiglancolt tömegben, meg is dícsérték. :)
Lassú tempó, venti gyakran bekapcsol. Ja, meg az út szélén különféle gyanús egyedekkel eledek szóba, de szerencsére a rend éber őrei észreveszik a szorult helyzetemet és kimentenek...

Gurulás vége felé motor furcsán viselkedik, alapjáraton leáll a műszerfal (blokk jár), csak gázadásra tér magához. Gondoltam félreállok, megvárom amíg elmennek, aztán továbbmegyek, egyenesen a szállásra, megnézni a drótokat, hátha meglazult egy csati valahol.
Elhalad mindenki, indulnék, önindító csak kerreg. Mázlim volt, volt egy minimális lejtő, elérem rajta a 13km/h-át, ez kettesben elég is ahhoz, hogy azonnal beröffenjen a vas. No, akkor akksi kakukk, kicsit nagyobb kört megyek a szállásig, hogy töltsön. Kb. 30km-t egyhuzamban, jó tempóban (venti nem egy, hőmérséklet normális). Menet közben a normál helyzet visszaáll, pár km után már alapjáraton is van műszerfalam.
Szálláson újabb próba, motor nem indul. Szerencsére a barátom jól felszerelt, előkerül 2 motoros akksitöltő és egy akksi indítóáram teszter. Utóbbi szerint az akksi kuka, 12V körül van alapból, de indítóáram-teszten visszaesik 2-re.
No, azért rakjuk rá töltőre.
A kisebbik töltő nem sokat tud kezdeni vele, a nagyobb (kijelzős, állapotmérős, stb.) kiírja, hogy az akksi rendben, töltöttség kb. 20%. Rajtahagyva kb. 20 óra alatt maxra nyomta az akksit. Teszter szerint akksi tökéletes, mér kb. 400-500A indítóráamot, a feszültség alig esik.
No akkor gyanú a motorra terelődik, nézzük a töltést.
Motor azonnal indul a töltött akksival, alapjárat, 12,5V, 5000-es fordulaton, 12,8V a feszültség az akksisarukon. Ez durván kevésnek tűnik.
Lelkes szakkollégának (Bálna aki ismeri :) ) rögtön vannak tippjei + online utána is néz a rajzoknak. Azt javasolja kerítsem elő a generátorról jövő vezetékeket, van egy 3-as csatlakozó, az olasz vasakon az szokott beolvadni, ellenőrizzem. Voltak alaposabb javaslatai is, hogyan mérjünk töltést 4 vezetékkel, meg előzzünk meg földrengést birkavesével, de ezeket az elektronikai "gyakorlatom" (hiánya) miatt elvetettem.
A csatlakozó az akksi feletti alu összekötő elem alatt lakik, hozzáférni az akksitartó és a tank összekötő elemek lebontásával lehet. Csatlakozó ránézésre jó állapotban, szét nem jön. Kicsit piszkáljuk, van WD-40 meg ráolvasás, végül szétkapjuk. Belül dugig van sárral, de a felületek nem tűnnek korrodáltnak.
Csatlakozó kitakarítása után a töltés alapjáraton 13,2, 5000-es fordulaton 13,8 körül. Pillanatokra megcsippantja a 14V-ot, de mindig azonnal visszaesik.
Öröm é' bódottá, megvan a hiba, az összeszerelésnél a szopások már egészen jókedvűen telnek. Azért elbeszélgetnék azzal, aki a vas akksi körüli részét összeszerkesztette... No mindegy.
4. Tegnap este gurulás Bp. környékén. Otthonról indulva a vas pöccre indul. Tekergés a Pilisben, egy kis markolatfűtés (eső után meghűlt a lég), egyik megállás után már nem indul. Szerencsére akadt lejtő. Gurulva azonnal beröffen. Következő megállás szerencsétlen módon sík területen, ott sem indul. Szerencsémre akad két vállalkozó szellemű arrajáró, akik betolnak. Én hiába futkározom a vassal, ha nem ülök rajta elcsúszik a hátsó kerék...
Most szépen otthon figyel a technika. A régi akksi hetek óta csepptöltőn (már nem tudom miért raktam oda, de most jól jön).
Tippek?
Új akksi szart be? Hogy lehet, hogy töltő tudja tölteni, de a motor nem?
Töltést mérjem újra ha beindítottam a vasat? Ha más mint 3 hete, az mitől lehet? Azóta állt a motor, nem lehet megint sár a csatlakozóban.
Régóta szar a töltés, emiatt ment gallyra a másik akksi? Akkor miért volt jó egészen kevés mászkálás után megint napokig?
Milyen feszültséget mértek a motorjaitokon az akksisarun álló motornál, alapjáraton és 5000-es fordulaton?
Ha a töltő feltölti az akksit, a motor generátora annyit tud rajta segíteni fordulaton, hogy elmúljon a műszerfal leállása (tehát szintén tölti), akkor miért nem tudja annyira tölteni, hogy el is indítsa az önindító? Mintha a generátor csak pár%-ra tudná felölteni...
Gyűlölöm az elektromos hibákat...