ktmgé írta:
KTMSzepy írta:
No, újra itt. Azon egyszerű okból, mert újra "elővettem" a vasat és igyekszem is használgatni.
ktmgé: Ennyire durva nekem még nem volt olajgondnál a gép. A Motorex (10W-50 vagy 10W-60, amit Norbiék is használnak) bírta eddig a legtovább, 6e km felett lehetett csak elkezdeni érezni, hogy fárad, de ettől még vette a fokozatokat, csak kicsit "karcosabban".
A Mol 5W-60-es olaj pl. már 3e km-től érezhetően elhasználódott, de ennyire gyatra, hogy csak leállítva tudjam kivenni, akkor sem volt.
Csak egy ötlet: elmondásod alapján úgy gondolom, hogy terhelés nélkül szépen ki tudod venni, fokozatból tehát a kuplung kiemelésével nincsen gond, de terhelés alatt, amikor feszülnek ez már kevés.
Kuplung lamellák voltak piszkálva/szerelve?
A vasadat annyira nem ismerem, 950 v. 990? Évjárat / km?
Saját kérdés: hétvégén kicsit lebontottam a vasat. Kiput cseréltem (Akrát vissza gyárira) + tervem volt, hogy beüzemelem a 2 éve vett Scottoileremet.
Ez utóbbi nem sikerült, ugyanis rutinos szerelőként beletörte a vákum"csöcs"-öt a blokkba. Nagy gond nincs, simán ki tudtam szedni és a visszaraktam az eredeti csavart, de érdekelne, hogy szerintetek ilyen kütyüket lehet-e boltban kapni, vagy az egy kis basz miatt levelezzek Skóciával? :)
Hogy érthető legyen: ez a Scottoiler vákummal emelgeti az adagolószelepet, ami az olajat adagolja a rendszerbe. A 950-en pofonegyszerűen, a karbiról szereztem vákumot, a 990-nél viszont csak a blokkról lehet, úgy láttam. A motor jobb oldalán a hátsó henger szívótorkán van egy 8-as csavar, azt szépen kitekertem és a helyére a Scottoiler dobozában lévő kis sárgaréz csonkot próbáltam behajtani. A csonk egyik vége menetes, szépen becsavarodik a csavar helyére, a másik vége egy csőcsonk, amire egy kb. 3mm belső átmérőjű gumicsövet lehet ráhúzni. Mivel a csonk üreges + sárgaréz, egy könnyed mozdulattal sikerült beletörnöm a blokkba. Jelzem Nm-t sem javasoltak a meghúzásához, de most már én is tapasztaltam.
Ma sikerült a cuccost otthon hagynom, holnap megfotózom, de azért kérdezném, szerintetek esélyes, hogy ilyen, egyik oldalán menetes gumicsőre-csatlakoztató izét szerzek valahonnan? Vagy készíttetek? Vagy forrasztassam meg az amúgy is gyenge gyárit? :)
Ha esetleg van alternatív ötlet, hol találok még szívóvákumot a vason, szintén örömmel veszem!
Szepy
950, 2005-ös 40.000 km. 3000 km-el ezelőtt volt Norbinál: olaj, szűrők, karbiszinkron, fékfoly.csere, kuplungolaj
Akkor is szokott ilyesmit produkálni, ha túl sok olajat kap a kuplung.. De feltételezve, hogy gyári minden a kuplung környékén ( a láncvédő alatt lévő fúvóka is a túloldalon ), ez nem túl valószínű.
Esetleg azt meg lehet próbálni, hogy kipucolni az említett fúvókát, mert hajlamos eltömődni - bár nem hiszem, hogy ez csodát tenne..
Illetve a clutch booster szokott még elkopni (nem tudom magyarul hogy hívják), de az alábbi linken megtalálod mind a "booster"-t, mind az említett fúvókát:
http://ktm950.info/how/Orange%20Garage/ ... oster.htmlAzért első körben lehet, hogy érdemes lenne egy légtelenítést eszközölni a kuplung hidraulikán (újra, mert elsőre nem biztos, hogy mindig sikerül minden levegőt kiszedni belőle), illetve megnézni, hogy nem fossa-e sehol a hidraulikaolajat (vigyázz, ha az alsó munkahengert leveszed a motorról, és sokat húzod a kuplungkart, akkor egy idő után eltöri magát a munkahenger. Valamint én pl. nem állnék neki nyomatékkulcs nélkül ennek a műveletnek, mert elég könnyű elnyalni a meneteket a blokkban - de a légtelenítéshez nem kell semmi extra szerszám)
Ha lukacsos kipufogóvédős a motorod (jobb oldalt a kuplungdekni felett), akkor a kinyomórúd is lehet a baj.. Bár ha valóban 2005-ös a gép, akkor elvileg "teli" a hővédő a kipufogón + és a frissített kinyomórúd van benne (fekete színű).
A biztonság kedvéért leírom azért (semmi rosszindulat), hogy semmiképpen sem szabad fékolajat rakni a kuplung hidraulikájába, csak ásványit - ha esetleg rá akarnál tölteni!
Aztán az is lehet, hogy az a legegyszerűbb (és hosszú távon mindenképpen a legjobb) ha elviszed Ócsára, hogy kukkantsák meg:)
Üdv.